2011. január 30., vasárnap

A Dunában előforduló halfajták 1. Harcsa



Az európai harcsa (Silurus glanis), a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) alrendjébe, a harcsaalakúak (Siluriformes) rendjébe és a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó faj.
Európa édesvizeinek második legnagyobbra növő hala, a viza után, a magyarországi halfauna nagyra növő ragadozó hala, hiszen két métert is meghaladhatják egyes példányai. Európa közép és keleti területén szinte mindenütt őshonos fajként megtalálható, Magyarországon folyó és állóvizekben is egyaránt gyakori faj. Ázsiában Anatóliában és az Aral-tó vízrendszerében őshonos a faj keleti elterjedési területe eléri Kínát. Telepítéseinek köszönhetően Nyugat-Európában, a Brit-szigeten és a Bajkál-tó vízrendszerében is megtalálható. Gazdasági szempontból jelentős és értékes hal.
Tógazdaságokban is nevelnek, de a kifogott és értékesített európai harcsa jelentős részét a természetes vizek adják. Magyarországon a halászata és a horgászata is azért népszerű, mert jelentős zsákmányt ígér nagyra nőt példányainak köszönhetően. Húsa rendkívül ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes ezért a magyar konyha által készített halételek egyik fő alapanyaga.
(ismertető: Wikipédia kép: pecamania.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése